Η Περιοχή

Ανακαλύψτε τα όμορφα τοπία και τα αξιοθέατα που περιβάλλουν το ξενοδοχείο μας!

Το ξενοδοχείο μας είναι κτισμένο στα 750 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή της ορεινής Μεσσηνίας βορειοδυτικά του Ταϋγέτου, στην ομηρική Δενθαλιάτιδα Χώρα, με ξεχωριστό περιβάλλον και πλούσια ιστορία.

Βρίσκεται στο 22οχλμ της μαγευτικής διαδρομής Καλαμάτας-Σπάρτης, μόλις 20 λεπτά από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και περιβάλλεται από τα 6 όμορα χωριά (Νέδουσα, Αλαγονία, Πηγαί, Αρτεμισία, Λαδά και Καρβέλι), εκεί όπου ο Ταΰγετος απλώνει τους πρόποδές του και σμίγει με το απέραντο γαλάζιο του μεσσηνιακού κόλπου.

Εξερευνήστε την περιοχή της Αλαγονίας αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας με αφετηρία το Δένθις.

Ορεινή Μεσσηνία / Αρκαδία / Λακωνία

Ο παλαιότερος οικισμός της περιοχής, 20χλμ από το ξενοδοχείο μας.

Αναφέρεται ότι το 1600 περίπου, οι αδερφοί Κοντογιάννη έσωσαν την εικόνα της Παναγίας από κάποια πυρκαγιά, τη μετέφεραν και έκτισαν το ομώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται κοντά στη Δημητσάνα.

Η Μονή Σιδηρόπορτας πήρε το όνομά της από τη βαριά σιδερένια πόρτα που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ιδρυτής της και τότε Επίσκοπος Μεθώνης Παρθένιος, προκειμένου να ασφαλίσει τη Mονή γράφοντας επάνω της να “αγροικιέται αιωνίως”.

Ο Μυστράς βρίσκεται στον Ταΰγετο, κοντά στην αρχαία Σπάρτη. Υπήρξε πρωτεύουσα της βυζαντινής καστροπολιτείας του Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.

Στην κορυφή ενός μικρού λόφου με απέραντη θέα μέχρι το Μεσσηνιακό κόλπο και την ιστορική Μονή Μελέ βρίσκεται η Μονή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γνωστή ως Μονή Μαρδακίου. Κτίστηκε το 1504 από τον Θεόδωρο Χανδρινό, άρχοντα από την Αλαγονία, που έγινε μοναχός με το όνομα Θεοδόσιος. Διάφορα ευρήματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να είχε ιδρυθεί νωρίτερα, ίσως επάνω σε ερείπια αρχαίου ναού.

Η Νέδουσα προσφέρει ένα όμορφο τρισδιάστατο σκηνικό, όχι μόνο για αναρρίχηση αλλά και για βόλτες στη γύρω περιοχή όπως στη Μονή Μαρδακίου, στα γειτονικά χωριά, περπάτημα στο καλντερίμι της Βελανιδιάς, ενώ παράλληλα βρίσκεται μόνο 40 λεπτά μακριά από το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας.

Τα κτίσματα της ιστορικής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου απέχουν 800 μέτρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου από το ξενοδοχείο, κάτω από το φυσικό φρούριο Μελέ στη Βόρεια πλευρά του Λυκούριου όρους, όπου υπάρχουν ερείπια από τη Μεσαιωνική σχολή Μελέ και τα Δημάκεια Εκπαιδευτήρια, στα οποία δίδαξαν σπουδαίοι καθηγητές και ιεράρχες και φοίτησαν μεγάλα ονόματα όπως ο Μπενάκης, ο Μελετόπουλος κ.ά.

Στο Βόλιμνο υπάρχουν ερείπια του Ιερού της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος. Από εκεί ξεκίνησαν οι πολύχρονοι Μεσσηνιακοί πόλεμοι, που κατέληξαν στην κατάληψη των Μεσσηνίων από τους Σπαρτιάτες. Ο έφορος αρχαιοτήτων, ελληνιστής Λουδοβίκος Ρος, επισκέφτηκε το 1838 τον αρχαιολογικό χώρο στον Βόλιμνο και άφησε τις μαρτυρίες του σε ειδική αναφορά.

Το πέτρινο Εξάτοξο γεφύρι στη θέση «Άγιος Πολύκαρπος» ή «Λαγού χάνι» ή «Ποταμιά» φέρει ομοιόμορφα και ισομεγέθη τόξα. Είναι χτισμένο το 1901 με την χαρακτηριστική γκρίζα πέτρα της περιοχής. Μοναδικό στην Πελοπόννησο. Μόλις ένα χιλιόμετρο νότια θα συναντήσεις το Πέτρινο Δίτοξο Γεφύρι του Βυρού και στη συνέχεια, στα διακόσια μέτρα, το Μονότοξο Πέτρινο Γεφύρι της Ματζίνειας. Τα παραπάνω γεφύρια συνέδεαν τους κατοίκους των χωριών μέσω της ημιονικής οδού με την Καλαμάτα.

Ο Άη Γιώργης και το Λουκούριο όρος δεσπόζουν απέναντι από το χωριό. Εκεί υπήρχε το φυσικό οχυρό των Δενθαλίων στην αρχαιότητα, ενώ μέχρι σήμερα η περιοχή ονομάζεται Κάστρο. Στην κορυφή του γίνεται πανηγύρι κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου.

Καλαμάτα

Το Κάστρο της Καλαμάτας βρίσκεται σε λόφο στα βορειοδυτικά της πόλης όπου στους πρόποδές του περνά ο ποταμός Νέδοντας. Κατά την αρχαιότητα στο λόφο ο μυθολογικός ήρωας Φάρις είχε χτίσει την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Φαραί.

Κατά την Φραγκοκρατία ανακατασκευάστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους και προστέθηκαν νέες οχυρώσεις. Τον 15ο αιώνα πέρασε στα χέρια των Οθωμανών και την περίοδο 1685 μέχρι 1715 στους Ενετούς, όπου συντήρησαν τις υπάρχουσες οχυρώσεις και πρόσθεσαν νέες.

Τον 19ο αιώνα περνά σε παρακμή και το 1821 καταλήφθηκε από τους Έλληνες κατά την επανάσταση.

Ο πανελλαδικά γνωστός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην πόλη της Καλαμάτας είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία σχετιζόμενα με την επανάσταση του 1821. Το κτίσμα βρίσκεται στην Πλατεία «23ης Μαρτίου» που παίρνει την ονομασία της από την ημερομηνία που απελευθερώθηκε η Πόλη της Καλαμάτας από τους Τούρκους κατακτητές της.

Στην Καλαμάτα μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας και τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Β. Καρέλια.

Το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, η πλατεία της, με τα αναρίθμητα καταστήματα και καφέ γύρω της, αποτελεί πόλο έλξης και σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες.

Ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια για τους πεζούς και εκτεταμένοι χώροι πρασίνου σας εγγυώνται μια ευχάριστη βόλτα κατά μήκος αυτής της μακρόστενης 400 μέτρων πλατείας.

Μία από τις πιο όμορφες περιοχές στην πόλη, με αμμουδιά μήκους 2,5 χλμ. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακόμα και περπατώντας από το κέντρο της πόλης απολαμβάνοντας το μπάνιο σας.

Κατά μήκος της λεωφόρου Ναυρίνου, με το μεγάλο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και τους φοίνικες, η παραλία της Καλαμάτας έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία, είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και βαθαίνει ομαλά, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου της εξασφαλίζει ζεστά και ήσυχα νερά.

Ήταν αρχαία πόλη της Μεσσηνίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Ιδρύθηκε μεταξύ 370 και 369 π.Χ. από το θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Πρόκειται για μεγαλειώδη και συναρπαστικό αρχαιολογικό χώρο σε μία υπέροχη τοποθεσία. Παρατηρώντας τα ερείπιά της Αρχαίας Μεσσήνης, σχηματίζεται μια άριστη εικόνα για τη ζωή κατά τα αρχαία χρόνια. Το τείχος της είναι εξαιρετικά μεγάλο και λίθινο. Είχε δύο μνημειακές πύλες, την Αρκαδική και τη Λακωνική. Τα ευρήματα που έχουν δει το φως περιλαμβάνουν ένα αρχαίο θέατρο, την αγορά και το γυμνάσιο, ιερά, ναούς, αγάλματα, πηγές και κατοικίες, πολλά από τα οποία μνημονεύονται στις αφηγήσεις του Παυσανία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο